Nieuwe publicatie

Nieuwe publicatie

Afgelopen maand verscheen er een nieuw onderzoek bij kinderen met een mononier. In dit onderzoek, dat uitgevoerd werd door een Canadese onderzoekers, werd gevonden dat de oorzaak van de mononier misschien invloed heeft op het risico op nierschade. De onderzoekers bekeken of kinderen met een nieragenesie, het volledig ontbreken van een nier, een hoger risico op schade hadden dan kinderen met een multicysteuze nier, waarbij er wel twee nieren zijn, maar één nier bestaat uit met vocht gevulde blaasjes. Ze vonden dat kinderen met een nieragenesie inderdaad een verhoogd risico op schade hadden ten opzichte van kinderen met een multicysteuze nier. Daarnaast vonden ze dat kinderen met aangeboren nierafwijkingen in hun mononier een verder verhoogd risico hebben.

Dit onderzoek laat op een goede manier zien dat niet alle kinderen met een mononier hetzelfde zijn. De oorzaak van de mononier kan verschillen, er kunnen wel of geen andere problemen aanwezig zijn, de erfelijke achtergrond van ieder kind is anders, en de leefstijl verschilt per kind. Wij vinden dat er daarom zo goed mogelijk per kind gekeken moet worden welke afspraken bij de arts en onderzoeken van de nier nodig zijn. We hopen dit te kunnen bereiken met hulp van onze grote groep deelnemers aan de SOFIA studie. Door al hun gegevens samen te voegen en goed te bekijken, hopen we uiteindelijk een voorspelling van het risico op nierschade voor ieder kind te kunnen gaan maken.

In een kort artikel, dat samen met het Canadese onderzoek gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift “Pediatric Nephrology”, hebben wij beschreven hoe wij denken dat een dergelijk voorspellend model gemaakt kan gaan worden. Daarnaast beschrijven we welke factoren daarin waarschijnlijk belangrijk zijn en hoe dit uiteindelijk toegepast kan worden in de praktijk. Hopelijk kunnen we hier samen met andere onderzoekers aan werken. U kunt dit artikel (in het Engels) lezen via de volgende link: https://rdcu.be/cmVaV

Ondertussen zijn we zelf ook hard bezig met ons onderzoek. Zo goed als alle data is nu binnen en we zijn nu bezig deze in kaart te brengen. Het onderzoek van het DNA zal samen met onderzoekers in Bonn uitgevoerd worden en nu de coronamaatregelen verlicht zijn kunnen we hier eindelijk mee starten. Begin september zullen de eerste resultaten van ons onderzoek gepresenteerd worden op het Europese kindernefrologie congres, dat dit jaar plaatsvindt in Amsterdam. Aan het eind van deze zomer kunt u dus weer nieuwe informatie van ons verwachten.